EPISKOPET

Vissa minnen från  riktigt unga år poppar upp ibland initierat av nåt man läser eller ser.Jag kommer ihåg från folkskolan,det lilla mystiska rummet i änden på korridoren som alltid var låst,utom en gång och då på rasten så gluttade man lite på dörren,utan att våga gå in ,men oj så spännande saker det fanns där.

Sen hände det en gång.Läraren utsåg mej och en anna kille,vi gick i  sexan,att låsa upp och hämta  episkopet. I raketfart sprang vi iväg och låste upp dörren,nu skulle vi minsann undersöka det mystiska rummet.Väggarna hade hyllor med allehanda prylar och pappershögar.Mitt på golvet stod ett jätteställ med skolplanscher,dessa fantastiska målningar på fåglar,  djur,bibliska motiv m.m. som idag betingar samlarvärde.Det nästan kalla rummet doftade papper.

Där stod den-den stora apparaten  mitt på golvet  med ett skynke över sej med  fabriksmålad text-Episkop.Men vi visste vad det var,då läraren en gång tidigare släpat in den stora mojängen till klassrummet och visat boksidor uppförstorade  mot ett vitt skynke på väggen.Den var tung,vi hade all möda att få in den i klassrummet.Stor,svart med frostad metallisk hölje och sannolikt med Carl Zeiss optik.Det var en höjdarstund att få se stora bokbilder på väggen!

Sedermera har jag förstått att  apparaten klassats till antikföremål och försvunnit ur hanteringen, tills  jag helt nyligt i en fotosajt på internet hittade - gissa ,jo Episkopet!!

Kära fotoläsare-så här ser ett Episkop ut idag:

Ha en bra dag !

 

Inlagt 2010-12-04 12:41 | Läst 4026 ggr. | Permalink
det var mulligare förr,kommer du ihåg diabildsvisning på rulle med plång mellan bildrutorna?å dom sladriga stensilerna( som lukta konstigt) ha det bäst mvh ronny
Din beskrivning av skolan drog mig tillbaka till min skoltid. Minnen ploppade upp, fast jag tror inte att vår lilla skola på landet hade någon sådan ståtlig apparat som Episkopet. Kommer bara ihåg från de senare skolåren en Overheadapparat, var kanske något liknande.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?